Verwonder(d)ing

 

Voeten stevig op de warme grond. Beestjes kijken. Op het blad van de framboos en de wingerd. Een wonderlijk bleek, mooi beestje wandelt daar, een speldenkop. Het lijkt wel een prehistorisch beestje dat ver terug uit de tijd is aangevlogen, maar het heeft geen vleugels. Ik maak een foto terwijl het zich snel uit mijn zicht verplaatst.
Nooit gezien, zo’n beestje en ik wil graag weten wat het is. Ik google: klein insect met penseelstaart. En krijg een giraf te zien(?)… Rare jongens, die zoekmachines.
Bij: kever, wants, cicade, kan ik het ook al niet vinden tussen afbeeldingen van honderden wonderlijke beestjes; alleen onder: Vreemd beestje. Geen eervolle naam voor Mooi beestje.
Vreemd beestje zit inmiddels ver onder het blad, terug naar het donker, onbespied voor nieuwsgierige ogen en lichtflitsen en zoek ik hoopvol verder onder: Nimf  van wants en cicade, want zoiets zal hij ongetwijfeld zijn, een jonkie.
En dan krijgt Vreemd beestje eindelijk de juiste naam: Issus Coleoptratus.
Nu, nu ik het weet, word ik overspoeld op het internet met afbeeldingen van deze jonge cicade en leer ik via een Engelstalige site dat de ‘penseelstaart’ uit wasachtige eiwitdraden bestaat, filamenten, die hij waarschijnlijk uitscheidt als hij zich net tegoed heeft gedaan aan de (verschillende) plantensappen; misschien om de druppels honingdauw veilig af te voeren om het risico van een fysieke besmetting te voorkomen.
Fascinerend ingenieus beestje.

Blomsterphoto Issus coleoptratus Soli 2013
 

Nieuwe ronde, nieuwe kans…Foto’s toegevoegd op 05-06-2013. Klik voor galerij


 

En dit is het volwassen exemplaar. Foto toegevoegd op 22-08-2013.

Blomsterphoto, Issus coleoptratus, cicade, Soli 2013 2
 

10 reacties op ‘Verwonder(d)ing

    • Het is ook zo klein. Het is dat het bewoog :-) Volgende keer, hoop ik, roep ik het een halt toe voor een scherpere foto :-) Maar soms is iets zo apart, ook al is het geen zeldzaamheid, om tegen te komen dat de foto maar ondergeschikt moet zijn.

      • Helemaal waar, en zo onscherp is hij nu ook weer niet. Wees blij met dat rare grut voor je lens :)

  1. Wat een knap insectje… ongelooflijk hoe mooi de wereld is door een macro lens… ik noteer alvast de naam in mijn boekje… mocht ik het ooit zelf zien… schitterende foto en interessante post…

  2. Dit beestje zit veelvuldig in de tuin en is heel goed in verstoppertje spelen. Ik had je de naam wel kunnen vertellen als ik wat eerder was geweest. Inderdaad, prehistorisch en ook een beetje buitenaards naar mijn idee. Een van de wonderbaarlijkste kleine cicades die ik ken.

  3. Zou het kunnen dat ik een nog jongere versie of een andere soort voor mijn lens gehad heb? Ik heb onlangs een foto toegevoegd, wit met rood/bruine streepjes op de rug, maar qua vorm bijna net hetzelfde. Je moet maar eens kijken.
    Mooie foto’s trouwens ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.