Bruine winterjuffer, sympecma fusca

De mooie zomerochtenden nodigen uit om de eerste kop koffie in de tuin te drinken. Er vloog meteen al iets langs me heen, een 3 cm groot vliegend strootje, om vervolgens in de schaduw op de toverhazelaar te landen. Het was een vrouwelijke, jonge bruine winterjuffer. Een pantserjuffer. Mijn camera snel van tafel gehaald en ingesteld om het diertje goed te kunnen laten zien. Het bleef gelukkig onverstoord.
De bruine winterjuffer en de zeldzame noordse winterjuffer brengen de winter door als libelle terwijl de andere soorten dan alleen als ei of larve aanwezig zijn. Een temperatuur tot 15 graden onder nul kunnen ze gemakkelijk overleven door een soort antivries in hun lichaam.
Door hun overwintering kunnen bruine winterjuffers, samen met de noordse winterjuffer, tot wel tien maanden oud worden, wat uitzonderlijk is voor een Europese libelle.

De voortplanting is in april en mei. De jonge winterjuffers komen tevoorschijn vanaf de nazomer en vliegen tot in de herfst. Elk jaar zijn er dus twee generaties te zien, een in het vroege voorjaar en een in de zomer. In de zomermaanden, wanneer andere libellensoorten boven water volop actief zijn, leven winterjuffers als larve onder water.
De bruine winterjuffer is bruin met brons gekleurd, met een groene glans in het kersverse volwassen imago, en plooit in rusthouding de vleugels over het achterlijf zoals de meeste juffers, maar met beide vleugels strak tegen elkaar aan een zijde. De andere pantserjuffers houden hun vleugels altijd half gespreid.
De afgelopen jaren is de bruine winterjuffer sterk aan het uitbreiden. Inmiddels is de soort verspreid over het land te zien, het meest in het zuiden.
Een prachtig diertje; bijna onopvallend in de natuurlijke omgeving.

 

Waarneming: 22 juli 2013 07.21u in Zuid-Limburg
Bron: Libellennet, Wikipedia en Natuurbericht, waar je ook meer informatie kunt vinden.

Blomsterphoto Sympecma fusca Soli2013
 
 

Advertenties

8 reacties op ‘Bruine winterjuffer, sympecma fusca

    • Ik maak een foto, maar daarmee ben ik niet klaar want een bijzonder diertje is niet compleet zonder wetenswaardigheden.
      Er gaat redelijk veel tijd zitten in het opzoeken en lezen van informatie om een bijdrage te kunnen maken, maar het is zo leuk om te doen, ook omdat ik er zelf veel van opsteek. Genieten.
      Dank je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s