autographa gamma

De gamma-uiltjes zijn nu in de meerderheid in tuin en omgeving; overal waar nectar te vinden is. Ze vliegen zowel overdag als ’s nachts.
Het zijn er ontzettend veel dit jaar. In Nederland kunnen in augustus en september in sommige jaren grote populaties ontstaan. Daar hoort dit jaar zeker bij.
Het zijn kleine vliegensvlugge fladderaars die met heftig trillende vleugels nectar zuigen en die met gemak uit beeld vliegen. Met geduld en veel geluk heb ik er toch een aantal weten te fotograferen.
In Nederland en België is de gamma-uil een trekvlinder omdat hij in een natuurlijke koude omgeving niet in staat is om te overwinteren. Maar in zachte winters wordt hij soms waargenomen als volgroeide rups of pop.
De gamma-uil heeft in het midden van de voorvleugel een geelwitte gamma, waardoor hij goed herkenbaar is. Vanwege de gammavormige tekening, die veel weg heeft van een pistool, heeft de vlinder de bijnaam Pistooltje gekregen.

Bron (en meer informatie) op: Vlindernet en Wikipedia

Autographa gamma Blomsterphoto

Autographa gamma Blomsterphoto            Autographa gamma Blomsterphoto            Autographa gamma            Autographa gamma Blomsterphoto            Autographa gamma Blomsterphoto            Autographa gamma Blomsterphoto

Advertenties

15 thoughts on “autographa gamma

  1. Mooi hoor! Bij mij in de tuin zitten er ook genoeg maar ze zijn me steeds te snel om vast te leggen, misschien maar een gas jenever in de bosjes zetten dan moet het mij ook lukken :)

  2. Hier in de tuin zijn ze me altijd te snel af. Goed dat jij ze zo mooi kan vastleggen !

  3. Liep hier laatst over de hei en heb er tientallen gezien. Heb wel 20 foto`s gemaakt maar geen enkele gelukt. Compliment voor jouw serie.

Reacties zijn gesloten.