Mayfly, eendagsvlieg

Blomsterphoto Ephemeroptera Mayfly Eendagsvlieg

Dit kleine, fragiele insect met zijn lange staartdraden is de eendagsvlieg. Hij komt uit de insectenorde Ephemeroptera en niet uit de insectenorde vliegen, zodat de naam eendagsvlieg wat verwarring kan geven. Daarom worden deze insecten ook wel haften genoemd.
Ze zijn hemimetabool, wat betekent dat ze geen larve- of popstadium hebben. Vanuit het eitje ontstaat de nimf, die onder water leeft. Als de nimf volwassen is, komt hij naar het oppervlak en binnen enkele seconden barst de huid open en komt een volledig gevleugeld insect tevoorschijn. Maar hij is dan nog niet volwassen. Met behulp van de luchtstroming vindt het subimago een rustige plek, en in enkele minuten tot enkele uren vervelt hij nogmaals naar zijn volwassen imago. Dan is hij al ten dode opgeschreven, want in dit stadium kan hij onmogelijk eten. Hij kan niet meer kauwen of slikken vanwege sterk teruggebrachte monddelen en heeft ook geen spijsverteringskanaal meer. Het volwassen stadium dient alleen voor de voortplanting.
Het uitkomen van het subimago is meestal in de avond en tegen de morgen is het diertje dood. Vandaar de naam eendagsvlieg, maar sommige soorten kunnen nog wel een week in leven blijven.

Blomsterphoto Ephemeroptera Mayfly Eendagsvleg Soli 2014

In het voorjaar en zomer begint de paringsdans. In een stijgende en vallende beweging zwermen mannetjes in de schemering, boven of in de buurt van het water. Als een vrouwtje de specifieke patronen van haar soort herkent en met rechte lijn in die zwerm vliegt, vindt meteen de paring plaats. Daarna sterft het mannetje. Binnen het uur legt het vrouwtje, door haar achterlijf in het water te steken, haar eitjes in het water en sterft ook.
Vrouwtjes kunnen honderden tot duizenden eitjes produceren. De eitjes zijn hoogstens 0,5 mm groot. De ontwikkeling van ei naar nimf verschilt per soort, maar over het algemeen duurt het van 10 dagen tot enkele maanden.
De nimfen vervellen heel vaak, tot zo’n 45 keer. Dat is meer dan in welke insectengroep dan ook. Na elke vervelling is de groei maar minimaal. Ze voeden zich met algen en planten.
De nimfen zijn zeer gevoelig voor vervuiling dus als je nimfen van de eendagsvlieg in het water aantreft, duidt dat op een goede waterkwaliteit.

De eendagsvliegen zijn voor veel dieren een welkome prooi en ze zijn het hoofdvoedsel van onder andere libellen, zwaluwen, vleermuizen en vissen. Deze laatste groep eten de (gestorven) exemplaren die op het watervlak terecht zijn gekomen. De eendagsvliegen belanden echter ook in spinnenwebben, al dan niet door de wind erin geblazen.

Eendagsvliegen behoren tot de oudste nog levende gevleugelde insectensoorten. Miljoenen jaren geleden waren er al eendagsvliegen.
Wereldwijd komen er ongeveer 2000 soorten voor. Meer dan 40 soorten zijn in Nederland te vinden.

 

  Bron: IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid en
  Natuurinformatie
 
 

13 reacties op ‘Mayfly, eendagsvlieg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.