Anagelao

Anagallis arvensis subsp. arvensis - Rood guichelheil - Scarlet pimpernel - Acker-Gauchheil - La pimpinela escarlata - Mouron rouge -  çuha çiçeğigiller - Rödmire

Anagallis arvensis subsp. arvensis – Rood guichelheil – Scarlet pimpernel – Acker-Gauchheil – La pimpinela escarlata – Mouron rouge – Rödmire,

Als kind was ik er verzot op, op die minuscule rode bloemetjes van rood guichelheil (Anagallis arvensis) die zomaar langs het pad groeiden. Te klein om in een vaasje te zetten. Maar ze moeten ook niet in een vaasje. Ze houden ervan om warm en zonnig in een stenige ondergrond te staan.
Dit wilde eenjarige plantje vind je vooral langs paden en als akkeronkruid.
In Engeland heet het plantje Scarlet pimpernel, maar wordt onder andere ook poorman’s barometer of shepherd’s weather glass genoemd; alleen bij zonnig weer staan de bloemetjes open.
De naam guichelheil is een samenstelling van guichel (gekheid of razernij) en heil (helen), omdat gedacht werd dat guichelheil geestesziekten en melancholie kon genezen. De wetenschappelijke naam Anagallis komt van het Griekse woord anagelao (ik lach), vanwege het vermeende effect dat melancholie door het gebruik van dit plantje kon worden verdreven.
Ik word er nog steeds heel blij van als ik ze zie bloeien:
‘Anagelao.’
Zie je, het helpt lach3a

 

Bron: wilde planten in Nederland en België & English Wikipedia
 
 

Advertenties

9 thoughts on “Anagelao

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s