Misumena vatia

 

De Misumena Vatia in drie foto’s: De gele (vrouwelijke) variant [1] Mannetje en wit vrouwtje met waterjufferprooi [2] en een extreme macro van een vrouwelijk exemplaar [3]

  *

Je hebt ze vast wel eens in de bloemen of op blad zien zitten, de gewone kameleonspin (Misumena vatia) uit de familie krabspinnen. De spin heeft zijwaarts gerichte krabachtige poten. Omdat deze spin van kleur kan veranderen, is ze goed gecamoufleerd op witte en gele bloemen. Die kleur maakt haar vrijwel onzichtbaar voor prooi en aanvaller. Enkel de volwassen vrouwtjes zijn felgeel of wit gekleurd.

Gele variant Misumena vatia, klaar om toe te slaan

Gele variant Misumena vatia, klaar om toe te slaan

Naast deze twee kleurvarianten worden ook alle schakeringen met groen-witte tinten aangetroffen. Soms hebben ze twee rode strepen op het achterlijf. De bovenkant van het kopborststuk toont twee zwarte strepen.
Het veel kleinere mannetje heeft een donkerbruin kopborststuk en donkere voorpoten. Het achterste gedeelte van het lichaam is geel met een donker kleurenpatroon.
De kameleonspin maakt geen web, maar houdt geduldig wacht in de bloemen. Als er een prooi op de bloem landt, slaat ze pijlsnel toe met haar sterke voorpoten, injecteert gif met een beet en zuigt de prooi leeg door er gaatjes in te bijten.

 

Bron en meer informatie: ARABEL – Arachnologia Belgica

 

Omdat deze spin zo fel afstak in het hart van de ooievaarbek, kreeg ik haar wat sneller in de gaten. Bovendien had ze een waterjuffer vast die ze uitzoog. Een aandachttrekkend, vreemd gezicht. Het mannetje van de gewone kameleonspin (rechts) zat ook op de bloem, maar nam allengs de benen. Ik had hem nog net in beeld. Waarschijnlijk had de bevruchting al plaatsgevonden.

Volwassen vrouwtje Misumena Vatia met prooi, een waterjuffer. Rechts zit het veel kleinere mannetje op de bloem.

Volwassen vrouwtje Misumena Vatia met prooi, een waterjuffer. Rechts zit het veel kleinere mannetje op de bloem.

Voor wie er nu nog geen genoeg van heeft, en graag spinnen van heel dichtbij ziet, is er een mooi portret van de Misumena Vatia waarbij de beharing van de spin goed te zien is.

Misumena vatia, 90 mm macrolens met 22mm voorzetlens en statief.

Misumena vatia, 90 mm macrolens met 22mm voorzetlens en statief.


 
  See also English Wikipedia
 
 

15 reacties op ‘Misumena vatia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.