Sprinkhaanvlieg

Een apart vliegje (♂) op de vlinderstruik.

De sprinkhaanvlieg of Stomorhina lunata is een kleine bromvlieg met opvallende strepen op de ogen, een puntige snuit en grijs bestoven lengtestrepen op het borststuk. Door de oranje tekening op het achterlijf wordt het mannetje wel eens aangezien voor een zweefvlieg. Het vrouwtje heeft grijzige achterlijfvlekken en duidelijk gescheiden ogen.
De sprinkhaanvlieg werd in 1990 voor het eerst in Nederland gezien. Hij komt oorspronkelijk voor in (half-)woestijnen in Zuid-Europa en Afrika, waar hij op de eieren van treksprinkhanen parasiteert.
Het is vooralsnog een raadsel of deze soort jaarlijks vanuit Afrika (of Zuid-Europa) hier naartoe vliegt of zich in Nederland voortplant. Van een trekkende soort zou je vooral van de bevruchte vrouwtjes verwachten dat ze grote afstanden afleggen om nieuwe haarden van treksprinkhanen te ontdekken. De mannetjes zullen vooral in de buurt van voortplantingsplaatsen wachten tot de vers verpopte vrouwtjes uit de grond komen. Onduidelijk is vooral of er in Nederland wel geschikte voorplantingsplaatsen zijn.*

*Bovenstaande informatie over deze vlieg is overgenomen uit het digitaal artikel (2014) van EIS Kenniscentrum Insecten via Natuurbericht (link, lees daar meer).

Dit blog is een dag later bijgewerkt (24-07-2015 ♀ Stomorhina lunata)

Vandaag, 24-07-2015, zat het vrouwtje van de sprinkhaanvlieg op de bloemen van de vlinderstruik. Ze oogt veel grijzer dan het mannetje en de ogen staan verder uit elkaar. Een heel mooie treffer om het vrouwtje ook te zien en op de foto te kunnen zetten. Dat ging overigens minder eenvoudig dan met het mannetje. Ze was een stuk beweeglijker met nectar zuigen en verstopte zich meer in de bloemen.
Klik op een foto om de galerij te openen en de foto’s vergroot weer te geven.


 

Read more about Stomorhina lunata from Wikipedia

 

12 reacties op ‘Sprinkhaanvlieg

  • Ze staan bij elkaar om de verschillende kenmerken te laten zien. De eerste foto laat een opvallend uiterlijk zien. Op de middelste foto lijkt het een ‘gewone’ vlieg. Met de laatste foto krijg je een idee van de grootte van het diertje.
   Het vrouwtje is vandaag toegevoegd; een mooie bijkomstigheid om ze samen te kunnen treffen.

 1. Wat bijzonder en nog een mooi beest ook. Een zeldzaamheid treffen is altijd leuk. Je foto’s zijn ook prachtig en veel meer dan alleen maar bewijsplaatjes wat in dit geval toch ook een prettige bijkomstigheid is.

  • Je ziet wel aan de foto’s, denk ik, dat ik zeer geniet :-))
   Ik had vandaag ook het vrouwtje voor de camera, veel grijzer van kleur maar net zo mooi.

 2. Pingback: Sprinkhaanvlieg | Blomsterphoto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.