Wilde bijen in de Hoge Fronten (CNME)

(17 foto’s) Ik zag het eigenlijk te laat, de aankondiging, maar vanwege de regen werd het een week uitgesteld en werd het mogelijk om alsnog aan te melden bij het CNME, het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie, voor de wilde bijenexcursie op zondag 19 juni in de Hoge Fronten in Maastricht onder leiding van ecoloog en bijenkenner Ivo Ramaekers.

Knautiabij, Andrena hattorfiana ♂

Knautiabij, Andrena hattorfiana

En gelukkig bleef het droog! En brak zelfs de zon op momenten door. In plaats van de twee uur die voor de excursie waren uitgetrokken, liepen we met gemak bijna drie uur. Ik hoef niet te zeggen dat ik heb genoten van deze zoektocht naar de wilde bijen, samen met een sympathieke en gedreven Ivo Ramaekers, en de gelijkgestemde nieuwsgierigheid van ons groepje.

Schorviltbij, Epeolus tarsalis tussen de voorzichtige vingers van Ivo Ramaekers

Schorviltbij, Epeolus tarsalis, tussen de voorzichtige vingers van Ivo Ramaekers

Ik zou dit elke week wel willen doen. Want natuurlijk heb ik heel veel gehoord, maar ben nog meer vergeten. Het determineren van wilde bijen is verdomd lastig. Je moet ze vastpakken, onder de loep houden, en bijna onvermijdelijk, soms zelfs doden om er de juiste naam aan te geven. Dan houd ik het liever iets algemener. Of hoop dat ik later de juiste naam erbij kan zetten dankzij een oplettende bijenkenner. De bijen hebben het al moeilijk en ik fotografeer toch liever op de juiste plek met het geluk als ze stilzitten voor een goede foto.

De Hoge Fronten blijkt een van de soortenrijkste bijen- en wespengebieden van ons land. Er komen ongeveer 200 verschillende soorten bijen- en wespen voor. En veel van deze soorten hebben hele specifieke eisen aan hun leefgebied. Zo zijn bijen soms afhankelijk van het voorkomen van een specifieke plantensoort. (Bron, citaat: CNME)Ook zag ik bijen die ik niet op tijd kon laten zien vanwege de beweeglijkheid in het zonnetje. Daarom heb ik sommige wilde bijen op de foto’s die ik hier plaats nog niet op de juiste naam of soortnaam kunnen brengen. Hopelijk komt dat later nog…

♀Zuidelijke Langhoornbij, Eucera nigrescens

Zuidelijke Langhoornbij, Eucera nigrescens

Wil je meer lezen over de Hoge fronten, dan is dit een leuke link. Je kunt natuurlijk ook googelen op Hoge fronten.

Koekoeksbijen, zoals deze Nomada wespbij, bouwen geen nest, maar leggen op onbewaakte ogenblikken hun eitjes in de nesten van de bijen ‘gastheer’. De larve van de koekoeksbij kan zich dan ongehinderd te goed doen aan de voedselvoorraad. Sommige soorten zijn gespecialiseerd op een soort bij, anderen hebben een breder bijenarsenaal om uit te kiezen…

Nomada sp. - Wespbij - Koekoeksbij

Nomada sp. – Wespbij – Koekoeksbij

Nomada sp. - Wespbij -Koekoeksbij

Nomada sp. – Wespbij – Koekoeksbij


In de Hoge Fronten groeit de sterk afgenomen Beemdkroon, Knautia arvensis. De bloemen bevatten veel nectar. En waar Beemdkroon bloeit, vind je de knautiabij. Deze solitaire bij is afhankelijk van deze bloemen. De vrouwtjes verzamelen het roze stuifmeel. Hoe belangrijk dat is, lees je hier, bij specialisatie, in de derde kolom. Zeer de moeite waard!
Bij te vroeg maaien, gaat de knautiabij verloren. Gelukkig wordt het maaien steeds meer afgestemd met natuurbeheer.

Blomsterphoto Knautiabij m. Soli 2016

Blomsterphoto Soli 2016 Knautiabij vr.

Blomsterphoto_DS 2016 (8) Knautiabij vr.

Blomsterphoto_DS 2016 (9) Knautiabij vr.

Andrena hattorfiana – Knautiabij – Knautien-Sandbiene – Väddsandbi


Wilde bijen zijn soms erg klein. Je zult goed moeten kijken naar de bloemen of daar je een wilde bij zult aantreffen. Maar dan nog op naam brengen… Dit is een groefbij.

 groefbij - Lasioglossum

groefbij – Lasioglossum

De laatste serie foto’s in de galerij moeten nog op naam worden gebracht. Ik heb ontzettend veel plezier aan dit wilde bijenblog beleefd, ik hoop dat jullie ook zullen genieten. Of de Hoge fronten eens een bezoek brengen als je in Maastricht bent.


 © Dianne Soli, 2016
 

24 reacties op ‘Wilde bijen in de Hoge Fronten (CNME)

 1. Een informatieve tekst (die mij uit het hart gegrepen is) en prachtige foto’s! Een bericht waaraan veel zorg is besteed, en waar ongetwijfeld de nodige tijd in is gaan zitten. Een bericht dat meer verdient dan een oppervlakkig ‘like it’. Een bericht om bij stil te staan en om van te genieten! Compliment, Dianne!

  • Ik meen het ook!
   Heb er een paar dagen over zitten piekeren hoe ik dit blog zou gaan aanpakken. Het was veel werk, ja, maar met groot plezier gemaakt. Voor de liefhebber :-)

   Likes zeggen mij gelukkig niet zoveel. Alleen als ze oprecht gemeend zijn, maar niet als beleefdheidsbezoekje. Ik vind het ook leuk als iemand mijn blog na een tijdje tegenkomt bij het zoeken.

   Neem mij maar op sleeptouw met zo’n zoektocht. Ik wil nog graag zoveel leren. Ik moet af en toe achter de anderen aanrennen omdat ik ze weer eens kwijt ben, omdat ik ook graag blijf hangen :-)

 2. ik heb niet zoveel verstand van insecten en determineren is voor mij een ramp en eerlijk gezegd interesseert me de naam ook niet zo,
  kan tijden naar ze kijken en fotograferen en bewonder de bouw en hun manieren.
  En als ik dan een blog als deze lees dan ben ik altijd vol bewondering over de kennis die men bezit en dat dan ook zomaar in het veld kan produceren, zelf maak ik een foto ga dan op internet zoeken en kom dan nog vaak met de verkeerde naam op de proppen.
  als fotograaf ga ik voor de laatste, de groefbij, hij is perfect scherp, mooi van kleur en compositie

  • Dat is voor mij anders, de namen hebben voor mij meerwaarde. Ik ben meer geneigd om de foto niet te plaatsen als ik er de juiste naam niet onder kan plakken. Met de naam kan ik informatie krijgen en daardoor leer ik weer meer over de leefwijze van het diertje en kan ik het straks dan ook weer beter herkennen. Maar het is vaak ook enorm zoeken en dat frustreert me wel eens als de zoektocht te ingewikkeld is en daardoor vaak ook enorm tijdrovend is. Des te leuker als ik het dan ineens wel vind. Maar er zijn insecten, zoals de bijen, daar kan ik nauwelijks aan beginnen, zo weinig weet ik ervan en zal ik ooit ook weten, besefte ik toen ik de bijenkenner hoorde vertellen. Maar ik kan er enorm van genieten, net als jij.

 3. Je hebt er een mooi leerzaam en informatief logje van gemaakt met een aantal prachtige macro’s.
  Het zo aanpakken van insecten om ze te kunnen determineren, gaat me veel te ver, om over het doodmaken ervan nog maar te zwijgen. Ik stel me dan veel liever tevreden met een mooie macro van een insect waarvan ik naam niet ken.

  • Ja, maar wij fotograferen. Wij hoeven in principe niet meer te weten. Als je zag hoe ze vastgepakt werden, heel voorzichtig van bovenaf bij de aanzet van de pootjes, was het toch weer heel anders. Ze vlogen daarna onbeschadigd gewoon weer verder. Ik wil het zelf niet doen, omdat ik bang ben dat ik te hard knijp of zo. Anders vind ik het, als je voor een extreme macro een diertje doodmaakt, of zoals ook gebeurt, het even flink afkoelt, zodat ze stil zitten. Dat vind ik weer veel te ver gaan. Als je gewoon graag fotografeert, zoals wij, neem je het zoals het komt. Nieuwe ronden, nieuwe kansen met een grote dosis geluk. Maar ik vind het geweldig als ik de naam krijg, door te zoeken of door een kenner.

   Dank je wel, Jan

 4. Oh, en dat zo in de buurt … Had ik ook wel willen meemaken. Bijen determineren is zoooo moeilijk en ik kan geloven dat je weer heel veel vergeten bent. Dat heb ik ook met vogelgeluiden herkennen waar ik een paar keer een cursus dagje ben meegegaan. Als je er twintig tegelijk hoort herken je zelfs de simpelste bijna niet meer. Maar toch blijkt achteraf vaak dat er toch iets is blijven hangen en weet je nu wellicht wel in welke familie je het moet zoeken.
  Die schorviltbij is heel bijzonder en heel mooi vind ik. Staat op mijn wensenlijstje maar dan wel bij voorkeur op een plantje. Ik heb een hekel aan foto’s op waarneming van insecten met een kopspeltje erdoorheen, zou ik zelf nooit en te nimmer doen. Ik heb wel eens geprobeerd een bij vast te pakken maar werd toen meteen gestoken. Dat betekend ook het einde van de bij dus.
  Geweldig mooie serie.

  • Ja, leuk hè, ben er nog enthousiast over en dat terwijl ik niet zo’n groepsmens ben. Overigens werden niet alle bijen vastgepakt, wat bleef zitten, bleef zitten. Sommige die te diep weg zaten om goed te kunnen zien, mochten even tijdelijk in een potje. Kleine wilde bijen hebben een te korte angel en die gaat langs je vinger. Ze kunnen zo niet steken en gaan dus niet dood.
   Zondag 11 september om 14.00 uur is er een excursie ‘Levende stadsmuren’ in Maastricht. Over de flora van de oude stadsmuren. Maar van tevoren aanmelden, is verplicht. Als je daarin geïnteresseerd bent, stuur ik je wel wat verdere informatie.
   Dank je wel!

 5. Een lekker uitgebreid blogje met veel interessante tekst. ook de foto’s mogen er zijn: allemaal poepie-scherp en fraai belicht. Voor mij gaat het plaatje voor de naam van het beestje, maar ik probeer er wél altijd een naam bij te zoeken, want ik moet nog veel leren! Dat valt meestal niet mee en ik zal ook best wel af een toe eens een verkeerde naam onder een foto zetten (waar dan weer het halve www mee het schip in kan gaan… ;-) ). Het zal bij bijen niet veel anders zijn dan bij andere diergroepen en ook plantenfamilies, paddestoelen etc. De natuur is niet zo makkelijk (of is niet zo makkelijk gemaakt door de mens), maar gelukkig helpen blogjes als dit dan weer een beetje…
  Groeten, Dick

 6. Je enthousiasme spat van mijn scherm af! Je tekst en je foto’s zijn een genot voor oog en geest.

  Zelf heb ik me nog niet zo verdiept in de wonderlijke wereld van de insecten. Alleen bij libellen, juffers en vlinders ben ik al een eindje op weg. Gelukkig zijn er mensen als jij en internetfora om een onbekend insect op naam te brengen. Maar ik kan me je gevoel voorstellen als je een naam bij een foto kunt zetten.

  Gr. René

 7. Ik volg je blog al een behoorlijke tijd en verbaas me telkens weer over het”gemak” waarmee je onderwerpen beschrijft. Om nog maar niet te spreken over de fotografie die in jóu onderwerpen eigenlijk ondergeschikt zijn aan de tekst. Ik ken het gebied waar je geweest bent, woonde vlakbij ging er praktisch elke week wel heen met m’n hondjes. Heerlijk om te wandelen!!! Inmiddels allang verkast en toevallig ook met bijen bezig geweest. Een nest bumblebees in de tuin wat eigenlijk verplaatst moest worden maar geen imker die wil helpen!! Levert ze niets op hè!!(niet in Nederland hoor) alleen maar onnozele reacties, verbranden? Chloor erop? Volspuiten met water etcetera we wachten wel paar maanden zijn ze vanzelf wég.
  Ditt was voor míj meer dan alleen een verhaal over de bijtjes en de bloemetjes! Hahaha, heel erg bedankt!!

  • O, ik zou ernaast gaan zitten met de camera :-) Ik verbaas me altijd over die enge, onnozele ‘oplossingen’.
   Dank voor je leuke reactie, voel me vereerd.

 8. Een heel mooi blog, Dianne! De wereld van insecten is zo interessant en rijk en ik bewonder je altijd om de moeite die je neemt om bijbehorende namen en informatie op te zoeken! Ik ben altijd zeer geboeid daar wat je neerzet en laat zien! Dank…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.