Verheugen

Ik verheug mij altijd enorm op de bloei van de klokjesbloemen (Campanulacae). Uiteraard verheug ik mij op alle bloei, maar in het klokje (hier het prachtklokje) kun je vaak het mannetje van de Grote klokjesbij aantreffen.
De naam Grote klokjesbij is overigens een grote naam voor deze smalle bij van nauwelijks 1 cm lang. De Grote klokjesbij vliegt uitsluitend op klokjesbloemen. De vrouwtjes zijn op alle soorten klokjesbloemen in tuinen, parken en bermen te vinden. Ze heeft een wit-gelige buikschuier waarmee ze het stuifmeel (paars, roze of wit) van de klokjesbloemen vervoert. De mannetjes slapen vaak in de klokjes, ook bij donker weer, door zich met hun kaken vast te klemmen. En dat is waar ik blij van word: ik kan zien of ze nog aanwezig zijn en zo’n slapend bijtje is heel aandoenlijk…

☘️

2018 – Slapende bij – Chelostoma rapunculi – Grote klokjesbij – Megachilidae – 8 tot 10 mm – Nestgelegenheid binnen straal van 300 meter van voedselbron – Natuurlijke nestgangen – Zeldzaam – Niet bedreigd – Campanulacae – Lente – Raynox DCR-250 – Soli – Bron:  www.wildebijen.nl  🐝

_

13 reacties op ‘Verheugen

 1. Op de verzamelplaats van onze afvalcontainers staan blauwe klokjes te bloeien.

  Ik ga straks een kijken of het ook een bijenslaapplaats is.

  De witte klokjes in mijn tuin staan nu net in knop. Daar zal het dus nog wel even duren of het een slaapplaats zal worden.

  Klokjes ken ik al langer. Wat vliegt herken ik niet. En deze slaapplek is ook nieuw voor mij.

  Zonnige groet,

 2. Ohh wat leuk, Dianne en wat een pracht foto!!
  Ik heb er toevallig ook een blog overgemaakt… want er zitten wel 100 als het niet meer is van die kleintjes in onze tuin en ik kom ze overal tegen. En ik word er ook zo blij van… nu slapen de meesten maar toen het zo warm was het een heel gebeuren in de tuin. Ze zijn werkelijk gek op vingerhoedskruid en de vaste geraniums en natuurlijk de Campanula’s enz… als het maar een klokje is… werkelijk pracht gezicht.
  Lieve geniet groetjes van Anna 🤗

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.