Torymus sp.

Angel?
 
3 foto’s

Op de mini-appels bij een boompje in een pot, daarom kan ik het goed zien, lopen 2 bronswespjes uit de familie Torymidae. Wat opvalt is, en dat zie je goed bij foto 2, is dat ze met een soort angel, dus niet met de lange legboor aan het achterlijf, in de appeltjes prikken, boren (terwijl ze hun achterlijf voortdurend mee draaien). Waarom ze dat doen, is mij niet helemaal duidelijk. Vormen ze zo gal? Of zuigen ze suiker op? Heb geen idee.
Torymidae of Torimidi uit de superfamilie Chalcidoidea zijn meestal parasitoïden van galmuggen. Bijna alle Nederlandse Torymussoorten zijn metaalkleurig groen, blauw-groen, brons of purperblauw. Sommige zijn fytofage (plantenetende) soorten of parasiteren op specifieke insecten.

☘️

Torymus spec. – Torymidae – 4 mm – bronswesp – Chalcidoidea – Macrofotografie – Panasonic Lumix DMC-FZ200 – Raynox DCR-250 – Soli – 2018

_

 

 

18 reacties op ‘Torymus sp.

 1. Oh…het zal wel wat je allemaal schrijft…maar als ik foto twee zie…zie ik dat nieuwe marslandertje dat vorige maand is gelanceerd…die gaat ook gaatjes boren in mars…… schitterend de foto Dianne. 😘

 2. Heel bijzonder en heel mooi vastgelegd deze prachtige Torymus microstigma, Dianne!!
  Het is en blijft een aparte wereld die van de sluipwespen… en we weten er nog zo weining van.
  Lieve geniet groetjes van Anna 🤗

  • Jammer dat we nog maar zo weinig weten, want ik wil zo graag meer weten. Ook over de naam die jij zo specifiek noemt. Ik heb een paar soorten bekeken en ze lijken allemaal op elkaar. De T. armatus, de cingulatus en de microstigma. Ik wilde mij niet wagen aan een specifieke naam. Hoe kom jij aan de microstigma? De kleur van de poten?

   • Ja, de kleur van de poten gaf voor mij toch de doorslag, maar het blijft moeilijk. Misschien zit er iemand op het forum van waarneming.nl die echt van wanten weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.