Vijgenskeletteermot

Oftewel Choreutis nemorana, ook bekend als gevlamde skeletteermot. In de tuin, foeragerend op bloemen. De vijgenskeletteermot is een dagactieve microvlinder uit de familie glittermotten (Choreutidae). Hij is zeldzaam, maar wordt nu wel wat meer waargenomen. De mot legt in de lente eitjes op de vijgenboom. De rupsen leven er onder een web, wat de bladeren van de plant wat doet opkrullen. Ik heb zelf geen vijgenboom, maar de buren waren zo vriendelijk om mij te laten kijken, waardoor ik ook het spinselmateriaal heb kunnen fotograferen.
De vliegtijd van de vlinders begint rond eind juni. Deze produceren een tweede generatie rupsen in de volle zomer. Met het warme voorjaar lijkt een derde generatie in september en oktober niet onmogelijk. De vlinders zijn hoofdzakelijk dagactief maar ze komen sporadisch ook op licht af.

Op deze foto zit de vlinder op een vergeet-mij-nietjes soort en dit geeft al een indicatie van de grootte van dit diertje.

Het geel dat je op onderstaande foto ziet, is goudsbloem. De mot foerageerde op bieslook, goudsbloem en Chinese vergeet-mij-niet.

Op de bloemen van bieslook. Nu zie je nog beter dat dit een microvlinder is. Klik om te vergroten.

Goudsbloem, de voorlaatste foto.

Het heeft wat hoofdbrekens gekost om op de naam van dit vlindertje te komen. Het was voor mij de eerste keer dat ik het zag. Heb heel wat foto’s met microvlinders bekeken, maar uiteindelijk vond ik het bij de glittermotten en vond ik het rupsenspinsel (of pop?) bij de buren. Dat worden meer vijgenskeletteermot-exoten, want oorspronkelijk zijn ze niet van hier, maar uit het Mediterrane gebied. Vijgenbomen worden steeds meer winterhard en in tuinen aangeplant. Kijk maar eens naar het blad of je rupsen ziet. De rupsen zijn niet extreem schadelijk.

Bronnen: Nature Today – Zit de vijgenskeletteermot ook bij u in de buurt? & Wikipedia – Vijgenskeletteermot

☘️

2018 – Soli

_

11 reacties op ‘Vijgenskeletteermot

  1. Door de klimaatverandering en het daardoor opschuiven van klimaatzones zie je in ons land steeds meer zuidelijke soorten verschijnen, denk bijvoorbeeld aan de grote en (in mindere mate) kleine zilverreiger die je vroeger eigenlijk nooit zag, maar waar tegenwoordig niemand meer van opkijkt. Afgezien van de vijgenbomen zou klimaatverandering bij het opduiken van dit motje wellicht ook een rol kunnen spelen.

    De foto’s vind ik heel mooi, en wat leuk dat je zoveel moeite gedaan hebt het diertje netjes op naam te brengen. ’t Geeft toch altijd weer voldoening als dat gelukt is, en pas dan kun je er ook iets meer over vertellen.

    Mooie foto’s, leerzame info!

  2. Ed schreef het al .. klimaatverandering. Niet alleen maar kommer en kwel maar ook prachtige waarnemingen in eigen land :)

    De foto’s zijn weer zeer geslaagd maar inmiddels verwacht ik ook niet anders van jou

  3. schitterende foto’s wie weet kom ik er ook oooit er nog eens eentje tegen en dan maar hopen dat ik me dit blogje kan herinneren.

  4. Pingback: Van het hart | Blomsterphoto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.