Onbekende langlijfzweefvlieg

Hij viel wel op, dit mannetje langlijf, met zijn felgele en oranje kleuren. Ik heb gezocht, ik heb gevraagd, maar ik moet het op Sphaerophoria sp. houden. Van de 11 Nederlandse soorten zijn er slechts 3 aan de hand van veldkenmerken op naam te brengen. De langlijfzweefvliegen met het achterlijf even lang als de vleugels zijn zonder genitaalonderzoek niet uit elkaar te houden: zo nauwkeurig hoef ik het nu ook weer niet te weten.

Langlijfzweefvliegen zijn smal gebouwde vliegen met geel/oranje tekening op achterlijf en heldergele zomen op borststukrug. Het schildje is geel.

Klik om te vergroten, click to enlarge.

Bron: waarneming.nl

☘️

_

20 reacties op ‘Onbekende langlijfzweefvlieg

 1. Hoe bijzonder, en prachtige macrofotografie! Ik vind het altijd knap hoe je de namen opzoekt, dat lukt mij dus nooit want er zijn zoveel kenmerken, soms het één net weer iets anders dan het andere. Respect! Xx

  • Dat valt nog best tegen, ik weet meer niet dan wel, wat namen betreft. Ik wil het gewoon heel graag weten en als ik dan ga zoeken en dan bij een schatkist aan informatie terechtkom, besef ik hoe weinig ik eigenlijk weet en hoe graag ik nog meer wil weten. Sinds ik fotografeer, ben ik een stuk leergieriger geworden dan voorheen :-)

  • Fijn dat je meedenkt, maar helaas Frans, scripta heeft een langer lijf dan de vleugels. Scripta is in het veld wel te herkennen omdat het lichaam zichtbaar langer is dan de vleugels lang zijn en een eind onder de vleugels uitsteekt. Echt een meer langgerekt insect.
   Dit is een kleine langlijfsoort.
   Ik heb afbeeldingen op buitenlandse fora gevonden onder de naam rueppelli, kleine langlijf, maar de Nederlandse rueppellii ziet er heel anders uit. Aangezien het diertje is gevlogen, en ik ook geen behoefte heb aan een dood diertje, houd ik het gewoon bij de soortnaam. Dan blijft er nog een beetje magie over :-)

 2. Prachtige reeks, Dianne!
  Het blijft altijd moeilijk hè… maar je foto’s zijn prachtig en je kan goed zien dat het een zweefvliegje is en dat het een langlijfje sp. is.
  Lieve genietgroetjes van Anna 🤗

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.