Breedbandgroefbij

In 9 foto’s.  Op zoek naar blauwtjes, die ik ook vond, heb ik ontzettend veel plezier beleefd aan de breedbandgroefbijen in dit zonnige weekend 🐝
De Breedbandgroefbij, Halictus scabiosae, is een grote groefbij (12-14 mm) die haar nest in lemige grond graaft. Een goede biotoop is schraal grasland en de bloemrijke uiterwaarden. Deze bijen vliegen op verschillende bloemen.
Hier, in Zuid-Limburg, komt de breedbandgroefbij voor, ook in de tuin, maar in principe zeldzaam in Nederland. De laatste jaren rukt deze bij via het Maas- en Waaldal op naar het noorden. We moeten nog meer gaan letten op ons maaibeleid en laat die stekelige distels maar gewoon staan.

Klik om te vergroten (galerij).

.

Naast het groepje mannelijke exemplaren, vloog een vrouw breedbandgroefbij. De mannetjes zien er veel slanker uit dan de vrouwtjes, maar hebben ook de kenmerkende brede banden op hun achterlijf. De antennes van de mannetjes zijn zwart en aan het uiteinde gekromd.


Bronnen:

 • Halictus
 • Wilde bijen – Halictus scabiosae
 • waarneming.nl


 • ☘️

  _

  16 reacties op ‘Breedbandgroefbij

  1. Weer een insect dat ik niet kende. Wel een fraai beestje overigens. Ik betrap me erop dat ik dit jaar mijn macrolens niet meer zo vaak richt op bijen en bij-achtigen. Vlinders en libellen krijgen meer aandacht, maar dit is toch ook wel weer leuk. Volgend jaar misschien… Mooie opnamen overigens!
   Groet, Dick

  2. Deze zomer zijn er heel wat van gezien … Ook in mijn tuin. Gek genoeg hadden ze hier alleen interesse in de Koninginnenkruid, nu die uitgebloeid is zijn die bijen ook verdwenen. Makkelijk te herkennen, soms een met gele streepjes ertussen, ook bij jou zie ik. Met eentje twijfelde ik nog, daar was de vagere dubbele band niet meer te zien en dachten we eventjes de zeer zeldzame zesband te hebben. Helaas pindakaas.

  3. Dit is typisch zo’n bij die ik hier in de buurt op een grote steenhelling van een voormalige kolenmijn tegenkom . Inderdaad schraal , met veel kruidige planten , ook distels . Absoluut niet zeldzaam hier in het zuiden , maar op die steenhelling kom ik vaak dieren tegen , zoals de Blauwvleugelsprinkhaan , Spaanse vlaggen , Zuidelijke schildwantsen en Koninginnepages . Laatst nog een Kaasjeskruiddikkopje …. Wat me ook altijd opvalt : deze soort bij laat zich rustig fotograferen :-)

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.