April

is alweer bijna voorbij. En ik merk dat ik het moeilijk vind om weer voor een blog te gaan zitten. Er is zoveel gebeurd dat bloggen niet meer in mijn systeem zit. Van uitstel komt meestal een – nog – langer afstel en ik heb toch wel veel moois gezien onderweg dat ik graag wil laten zien.

☘️

Voor de kleine ooievaarsbek ‘hangt’ de zwartborstelwolzwever. Hij lijkt stil te hangen, maar de vleugels slaan ongeveer 300x per seconde.

☘️

Waar ik ook kijk, zie ik een bessenwants of bessenschildwants. Het lijkt wel of het er meer zijn dan in andere jaren. Maar misschien zitten ze meer voor mijn neus. De eitjes worden in het voorjaar gelegd.

☘️

En hoewel ze soms minder opvallen dan bovenstaande schildwants, zie ik ook andere wantsen. De bruine getande randwants heb ik nog nooit eerder voor mijn lens gehad. De brilglasvleugelwants wel.

☘️

En ook de kaneelglasvleugelwants en de geblokte glasvleugelwants zijn oude bekenden. Rood valt wat meer in het oog.

☘️

Halyzia sedecimguttata, het meeldauwlieveheersbeestje, de naam zegt het al, leeft van meeldauw. Al vliegend verspreidt hij ook meeldauw. Opvallend is de oranje kleur en de lichte randen van de dekschilden in het midden. De schildranden zijn verplat en enigszins doorzichtig en ook de voelsprieten zijn wat langer dan bij andere soorten. Hij is algemeen, maar niet overal.

☘️

Als afsluiter voor vandaag, want heb uiteraard nog veel meer en ik wil zeker sneller terugkomen, is een foto van de Panemeria tenebrata, de dwerghuismoeder. Dwerghuismoeders, want zijn er twee. Op zuring. De dwerghuismoeder is een dagactieve nachtvlinder die vooral vliegt als het zonnig weer is. De vlinder overwintert als pop onder de grond.

Dank voor jullie belangstelling en tot ziens.
Groet, Dianne

☘️

_

27 reacties op ‘April

 1. Wat zijn het weer een mooie foto’s en wat zijn er veel wantsen, wij hadden laatst de vuurwants in huis ook een heel mooi beestje.
  Ik ben blij dat je er weer bent en we hebben allemaal wel een tijd dat bloggen gewoon niet gaat.

  Nog een fijne avond, Erica

  • De vuurwants is prachtig! Momenteel moet ik opletten dat ik er niet op trap. Ze maken treintjes en kleintjes :-)
   Dank voor je compliment en begrip. Jullie ook een fijne avond.
   Gr. Dianne

 2. Leuk, die wantsen. ’t Overlapt deels met mijn eigen waarnemingen. Ook de andere foto’s weer heel mooi. En bloggen: alleen doen als en voor zover je het leuk vindt. Nooit met tegenzin!

 3. Geweldig mooi reeks laat ons hier zien, Dianne!!
  Leuk dat je er weer bent. 😊
  De wantsen zijn erg mooi… mij favoriet is de meeldauwlieveheersbeestje… zo mooi dat doorzichtige schildje. Maar ook de dwerghuismoeders… heel apart!
  Lieve geniet groetjes, Anna 🤗

 4. Wat een monsterachtig mooie macro’s van al die wantsen weer. Ze zijn stuk voor stuk prachtig. Kleuren en tekening van veel van die schildjes zijn pure kunstwerkjes waar je soms niet op uitgekeken raakt.
  En dan dat meeldauwlieveheersbeestje … wat een ukkie. Een mooie en bijzondere serie.
  Wat mij betreft hoef je niet weer zo lang te wachten. In elk geval tot je volgende serie alle goeds gewenst.

 5. Wel doorgaan met bloggen hoor, Dianne. Je foto’s zijn veel te mooi om niet te laten zien!
  De wolzwever is prachtig. Zelf nog nooit eentje gezien. Doet me een beetje denken aan de kolibrievlinder. Ook de wantsen staan er fraai op en idem dito het meeldauw-LHB-tje. Ook nog nooit gezien. Ik let vast niet goed genoeg op…
  Groet, Dick

  • Dank je wel, Dick. Het is wel de bedoeling om door te gaan.
   Over de insecten: Het ene jaar zie je dit en het andere dat. Voor mij ook de eerste keer met het meeldauwlieveheersbeestje.

 6. Allereerst, hoe herkenbaar …. De draad weer oppakken met bloggen. Na 1 poging ben ik toch weer in een zwart gat gevallen. Maar nu over jouw prachtige blog, de wolzwever, om je vingers bij af te likken. Zie er dit jaar veel minder. Bessenwantsen daarentegen, hele hordes. In 1 paardenbloem wel 18 stuks.Het meeldauwbeestje staat er mooi op, je ziet zo goed het doorzichtige schild wat je met het blote oog amper ziet. Nu weten weer veel meer mensen hoe je dit lieveheersbeestje makkelijk kunt herkennen.
  Hopelijk lukt het jou wel om de opgepakte draad vast te houden …

  • Dank je, Sandra. Ik zie de wolzwever juist weer iets meer. Ik hoop ook dat ik het vast kan houden, maar er blijft minder tijd over om te bloggen én te reageren.
   Hopelijk vind jij ook weer een manier om de draad weer op te pakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.