Sentiment

Je gelooft het misschien niet, maar de koninginnenpage zag ik voor het laatst toen ik kind was.
In de voortuin toch? zegt J.
Heb ik niet gezien.

Buurvrouw roept. Er zit een koninginnenpage bij haar in de tuin. De koffie smaakt, daar niet van, maar de koninginnenpage is allang gevlogen, nog voor ik de deurbel heb aangeraakt.

Het was zo gewoon die grote vlinders in de vlinderstruik. Ik nam ze waar, maar nam ze niet in mij op. Ze hoorden bij de zomer als de vertrouwdheid die amper kan verrassen.
De grote, gevulde zinken teil hoorde ook bij de zomer op de heetste dagen waarin we wilden verkoelen. (Het plastic bad kwam met mijn broertje, maar dat raakte lek.) Mijn zusje en ik zaten met de knieën tegen elkaar. In het midden een stuk tuinslang waar we in bliezen zodat er grote bubbels opgeduwd werden, een feest voor de huid; de bubbels kriebelden en aaiden omhoog tot we duizelden.
De geuren van de bloeiende ligusterhaag, gemaaid gras en het gemorste water op de warme aarde staan beter in mijn geheugen gegrift dan de vlinders in de tuin. En het was een feest van vlinders, dat weet ik zeker, want ik heb ze gezien toen ik niet echt keek. In mijn ooghoek. Boven mijn hoofd. Voorbij de bubbels. Tot ze verdwenen.

Het is raar, maar sindsdien hield de koninginnenpage zich voor mij verstopt. Misschien keek ik teveel naar beneden en kijk ik nu meer omhoog. En terwijl ik naar de bloesem van de vlinderstruik kijk, hoor ik hoe ik de lucht zuigend inadem, hoe die stokt in mijn keel en zich doodstil loslaat uit mijn neus. Daar boven mij, in de vlinderstruik zit een koninginnenpage. Blijf zitten, zeg ik bezwerend in mijn hoofd, en loop behoedzaam naar binnen en net zo behoedzaam naar buiten met de camera. Hij zit er nog, ik had het niet verwacht. Hij zit helaas te hoog. Maar ik kijk en geniet. Dan gaat hij iets lager zitten en ik voel me het kind dat toen niet keek en iets in te halen heeft.
Het is het einde van zijn zomer. De vleugels zijn stuk, maar hij fladdert met mij naar een compleet stuk uit mijn jeugd.

Koninginnenpage – Papilio machaon – Old World swallowtail – Schwalbenschwanz – Machaon – Paź królowej – Makaonfjäril – Svalestjert – Ritariperhonen

☘️

Informatie Koninginnenpage – Natuurpunt


Met dank voor het kijken en tot ziens,
Dianne

_

26 reacties op ‘Sentiment

 1. De namen van de vlinders heb ik nooit geleerd.
  Maar ik weet zeker dat ik in mijn jeugd veel vlinders heb gezien.
  Nu zie ik op mijn vlinderstruik of op mijn bloeiende klimop zelden nog een vlinder voorbij komen.
  Wel jeukte de hele zomer de haartjes van de Eikenprocessierups.
  Maar vreemd genoeg heeft niemand het over de vlinders van deze rupsen …

  Natuurvriendelijke groet,

 2. Geluksvogel … :-)
  Hij is prachtig, Dianne. Zelf heb ik hem helaas nog nooit in het wild gezien, vroeger niet en onlangs niet. Maar met de helaas snel voortschrijdende klimaatverandering komt hij steeds dichterbij. Dus, wie weet … ik blijf omhoog kijken.

 3. Prachtig, je ziet nog de donsjes van de rups..
  En je schrijft alsof het een hoofdstuk uit een roman is!
  Ik weet niet of het deze is die ik veel zie bij de bloeiende valeriaan (Die heb ik veel in het wilde deel van de tuin..) en de bougainville.
  Ga er op letten bij thuiskomst!

 4. Wat een pracht foto’s van de koninginnepage en mooi je verhaal erbij.
  Ik heb deze twee keer in mijn gehad en kijk er ieder jaar naar uit, maar deze zomer heb ik hem niet gezien ;-((
  Groetjes Tinie

 5. jeugdherinneringen :) Die heb ik ook nog wel met vlinders. We vingen ze met een netje, en in een mum van tijd had je een fles vol vlinders. En wat was het dan een mooi gefladder als je allemaal tegelijk losliet. je hebt deze toch maar mooi weten te vangen .. in je lens

 6. heerlijke foto’s en ook de herinneringen ik denk dat we ze allemaal hebben en hou ouder je wordt hoe meer je kunt genieten van dit soort momenten.

 7. De koninginnepage zag ik bewust een viertal jaar terug omdat ik ze leren kennen had via de blogs. Ik zag ze in Malaga. Heel zeker zag ik ze in mijn jeugd maar ook niet bewust. Ik kijk er elk jaar naar uit, maar ze zijn zeldzaam. Wat fijn dat je nog ene, ook al is ze gehavend, nog hebt kunnen ontdekken en ervan genieten…

 8. De mooiste vlinder die we tegenwoordig in Nederland ook kunnen spotten! De laatste twee zomers heb ik er vele gezien, zelfs ook de prachtige rupsen.
  Groet, Dick

 9. Wat een vlinder al niet teweeg kan brengen, al die herinneringen die je hier wel heel mooi omschrijft. Vroeger misschien verwondering, van die korte momentjes die weer vergeten werden en nu bewondering. Ja, wel een beetje vreemd dat je zo lang geen Koninginnenpage zag … Maar beter nu, en het daarom ook heel erg waardeert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.