Ommezwaai (4 foto’s)

Diep weggedoken in mijn jack vandaag, tussen de buien door, denk ik aan de overgang van zomer naar najaar. Ik heb nog redelijk wat zomerfoto’s. Plaatsen of niet? Ik houd van de herfst, maar foto’s met dit weer maakt de boel nogal somber en ik houd niet van somber. Ik houd van een vage overgang of een beetje symboliek, zoals met onderstaande foto waarin de ivoorzweefvlieg vervaagd aan het eind van de zomer…

Volucella pellucens – Witte reus – Ivoorzweefvlieg

Ik houd ook van de kleuren van het najaar, maar die moeten nog komen. Ik heb daarom voor 3 zomerfoto’s gekozen met een warm kleurenpalet.

☘️

In oktober kan het best nog jas aan, jas uit, zijn. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje zonder stippen deed zijn jas uit.
In de herfst kunnen bladluizen schaarser worden. Dit kevertje van 5 mm zal op fruit overschakelen en in tuinen en boomgaarden te vinden zijn. Als het kouder wordt, zal hij een beschut plekje zoeken in kieren en spleten van huizen of komt een winter lang logeren via je open deur of raam.

Harmonia axyridis, kleurvariant succinea (roodoranje basiskleur, met 0 tot 19 stippen).

☘️

De gele snipvlieg is een relatief gele snavelvlieg met ongevlekte vleugels. De soort is in allerlei vochtige situaties aan te treffen, waar ze in de vegetatie op bladeren zit. Het zijn rovers die zachthuidige insekten eten. De snavelvliegen leggen hun eieren in de regel afzonderlijk van elkaar op de grond, in mest of dood hout. De larven leven op en in de bodem tussen mos, dode bladeren, in mest en onder de schors van bomen. Ze voeden zich met kleine insecten en overwinteren meestal in de grond. Bron: Waarneming.nl en Wikipedia.

Gele snipvlieg – Rhagio tringarius

☘️

De kleine rode weekschildkever, Rhagonycha fulva, is in de zomermaanden niet zelden al parend in grote aantallen te vinden op diverse soorten schermbloemigen waar ze van nectar snoepen en ook bloembezoekende insecten grijpen die een belangrijk deel van het menu uitmaken. Ook de larven zijn actieve jagers die op de bodem leven van prooien als slakken en insectenlarven. De larven hebben een langwerpig lichaam en een zijde-achtige beharing, soms komen ze ’s winters als er sneeuw ligt massaal boven de grond waardoor het lijkt alsof het ‘wormen heeft geregend’. Brontekst: Wikipedia

Kleine rode weekschildkever – Rhagonycha fulva

☘️

Met dank voor het kijken en tot ziens,
Groet, Dianne

_

15 reacties op ‘Ommezwaai (4 foto’s)

 1. Zelf maak ik me niet zo druk om jaargetijden en daarbij passende foto’s. Waarom zou je niet eens een winterlandschap plaatsen bij 35 graden. Meestal heb ik al helemaal geen zin meer om winterfoto’s te maken zodra alles op fotoforums en ook op WordPress wit uitslaat :( Dat soort opnames van jou mag je me alle vier jaargetijden laten zien hoor

 2. Je hebt een mooie symboliek in dit logje gelegd met deze zachte, stuk voor stuk weer mooie foto’s.
  Met alle regen van de laatste dagen vind ik de overgang van zomer naar herfst ineens al een stuk minder vaag. Mij krijg je er niet uit met dit weer. Ik houd het veilig en droog bij foto’s uit het archief.

 3. De herfst is fijn vanwege kleuren en ook geuren maar toch …. voel ik mij behoorlijk struggelen met mijn emoties. Gelukkig heb ik nog een bloeiende klimophaag waar het gonst en zoemt met van alles en nog wat maar … het besef dat dit snel ten einde komt stemt me niet opperbest. Gelukkig hebben we de foto’s nog … heb maar weinig gepubliceerd deze zomer dus kan nog een tijdje door.

  Volgens mij is dat bij jou ook enigszins het geval en is dit warm gekleurde blog mooi en heel welkom op deze regenachtige dag. Toch eventjes genoten.

 4. Vroeger, toen ik nog werkte, baalde ik altijd als de R weer in de maand kwam. Sinds een paar jaar en sinds ik ben gaan fotograferen ben ik omgeslagen als een blad aan een boom (hoe toepasselijk). Herfst is mu helemaal mijn seizoen. Mooi licht en paddestoelen. Ook winter vind ik niet meer zo erg, maar ja : ik hoef niet per se de deur uit, ik pak mijn momenten. Zomerfoto’s kunnen nog best, hoor. Ze zijn prachtig om te zien. Mooi licht en lekker scherp (behalve die eerste dan…P ). Dank ook voor de wijze lessen, weer.
  Groet, Dick

 5. Stuk voor stuk weer hele mooie foto’s, het is altijd genieten
  en het mooie is dat ik er ook weer wat van opsteek.
  Het wordt tijd dat ik de macro lens ook weer ga gebruiken, maar op dit moment
  zijn er niet zoveel insecten in de tuin of ze zijn te hoog voor mij.

  Groetjes Erica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.