Passiebloem (caerulea)

Het is een flinke groeier, de blauwe passiebloem, passiflora caerulea, in onze tuin. Hij gedraagt zich als onkruid als ik niet oppas. De ranken van de passiebloem kunnen in een mum van tijd behoorlijk lang worden, in een jaar een meter of zes.
Twee jaar geleden kreeg ik de passiebloem als stekje van mijn moeder met een knop die ging bloeien en het verder daarbij heeft gelaten. Het tweede jaar schoot hij meters en maakte veel bloemen. Hij houdt van zon en bloeit dan ook uitbundig. Vooral honingbijen en hommels vinden de bloemen aantrekkelijk.
Ik weet nog steeds niet goed of ik de bloemen nou zo mooi vind. Moeilijk ook om te fotograferen met al die uitsteeksels. :-) Toch is de passiebloem een interessant object. Ook de krullende hechtranken trekken mijn aandacht.
Een verkenning.

Klik om te vergroten, click to enlarge. 12 foto’s.

☘️

☘️

☘️

☘️

Met dank voor het kijken en tot de volgende keer,
Dianne

_

36 reacties op ‘Passiebloem (caerulea)

 1. Passiebloemen ik had er massa’s in mijn voortuin. Helaas na mijn verhuis heb ik ze niet kunnen meenemen. Jammer. Nu ben ik blij als ik ze in een tuin zie of op een blog. Jij maakt er wel heel speciale bloemen van, hun krulletjes, de bijtjes, de druppels. Heel mooi om naar te kijken.

 2. Prachtige details, Dianne !!
  Die laaste vind ik super… hoe de bij de stuifmeel meeneemt op zijn lijf en vleugels, voor de volgende bloem. Echt een genietblog weer !!
  Lieve groetjes van Anna 🤗

  • Wat leuk dat je speciaal die laatste noemt. Als je weet hoe een bij in de passiebloem ‘graaft’, weet je ook hoe lastig het is om een foto te maken waarin hij bijna vrij is en de stampers niet in de weg zitten. Het was de moeilijkste foto van de hele serie.
   Dank je wel!

 3. we hadden er vroeger een maar die is met de verhuizing niet meegekomen en ook niet weer aangeschaft vanwege de snelle groei
  je foto’s zijn zoals altijd goed verzorgt en erg mooi.

  • Je kunt ‘m goed knippen met nog meer bloemen. Ik weet ook niet of ik deze plant opnieuw zou planten… maar zolang hij het doet, doet hij het :-)
   Dank je, Jan

 4. De “drukke” foto’s vind ik ook erg mooi. Mooie kleuren. Houd ik wel van😇🙈 Die laatste met de bin vind ik helemaal gewèldig!!! Sjoen🐝🌺😘

 5. De bloem brengt bij mij geen passie teweeg :-) Mooi … nee maar fascinerend, ja dat wel. De rank met druppels vind ik een mooie foto. Hetzelfde effect als de Heggenrank maar die plant is nog veel minder mooi. Trekt ook veel beestjes.
  Het schijnt dat Passiebloem ook veel nachtvlinders trekt … Misschien toch maar eens aanschaffen, voor de beestjes.

 6. Bedankt voor de waarschuwing! Ik speel met de gedachte om volgend jaar ook een passiebloem in mijn tuin te zetten (voor de insecten), maar als die zo snel groeit, dan weet ik het nog zo net niet. Aan de ander kant blijkt het toch ook weer nieuwe mogelijkheden voor de macrofotograaf te bieden :-).
  Ik wilde hem tussen de klimophaag zetten, ook zo’n snelle groeier. Misschien houden ze elkaar een beetje binnen de perken.
  Groet, Dick

  • Er is altijd nog een schaar :-)
   Doen! Lijkt me mooi tussen de klimop. Ik weet niet wat er achter de klimop is? Want ik heb bergen van deze passiebloem achter hagen gezien, haha. Mijn enige zorg zou een invriezende winter zijn.

 7. Na het geven van een zoen
  zei de Passiebloem vrijmoedig
  volgt mijn stamper al vrij spoedig
  Ik moet mijn naam toch eer aandoen!

  las ik op een affiche in de Botanische Tuinen Fort Hoofddijk :-)
  Dichter:onbekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.