We zitten goed in de verhuizingen binnen onze familie en mijn gezin. De ene net klaar of de volgende diende zich alweer aan. De laatste was mijn jongste. Nu zitten de ‘oudjes’ met zijn tweeën thuis. Dat is nieuw, spannend en stiller. Maar het bevalt best na al die drukte. We hebben genoeg te doen dus we hoeven niet achter de geraniums te gaan zitten. We staan wel veel voor het raam. Kijken naar al die bedrijvigheid van vogels in de tuin. Nieuw dit jaar zijn de (6) koperwieken die zich tegoed doen aan de bessen in de hulst. Ook zij zullen gaan verhuizen als de bessen op zijn…
☘️
De koperwiek (Turdus iliacus) is een kleine en compacte lijster met roestrode oksels en flanken. Ook heeft de koperwiek een vrij korte staart en een roestrode ondervleugel (aan dit kenmerk heeft de soort haar naam te danken), een opvallend witte wenkbrauwstreep en witte mondstreep. Je kunt deze vogel vanaf het najaar tot in de vroege lente zien. De koperwiek voedt zich in de broedgebieden met ongewervelden zoals regenwormen en slakken. In najaar en winter staan bessen van meidoorn, lijsterbes, vlier, klimop, hulst en braam, maar ook fruit zoals appel en peer op het menu.
☘️
☘️
De koperwiek broedt in Scandinavië, vooral in berkenbos. Hier is de koperwiek een wintergast die aankomt vanaf eind september en weer richting noord trekt eind maart – begin april. Hij is vooral te vinden op besdragende struiken in parken en tuinen. De koperwiek trekt zowel ’s nachts als overdag. Op topnachten in oktober trekken tienduizenden koperwieken over ons land. Vooral in periodes met veel sneeuwval kun je helpen door fruit (appel, peer) op een sneeuwvrije plek op de grond te leggen. Koperwieken zijn relatief schuwe vogels die bij het minste gevaar beschutting opzoeken. Een voederplek dicht bij struiken of een houtkant is dan ook ideaal. Tegen het voorjaar aan foerageren koperwieken meer in het bos.
☘️
☘️
Turdus iliacus – Koperwiek – Redwing – Rotdrossel – Grive mauvis – Vindrossel – Zorzal alirrojo – Tordo sassello – Rödvingetrast – Droździk – Punakylkirastas
☘️
☘️
De muurverf staat klaar want J. en ik zijn nog niet helemaal klaar met verhuizen. Wij trekken van de zolderverdieping naar een verdieping lager. Naar dezelfde kamer waarin ik met het raam wijd open deze foto’s heb gemaakt. Het is overigens het eerste jaar dat ik koperwieken heb gezien!
Bedankt voor je bezoek aan mijn blog en graag tot ziens,
groet, Dianne
Brontekst informatie: Koperwiek|Natuurpunt
_
‘k Zag er een paar dagen geleden ook een in Amelisweerd, maar mijn tuintje hebben ze helaas nog niet ontdekt.. Op de Wadden zag ik ze vaak fouragerend tussen de kramsvogels. Mooie foto’s, hoor!
Een kramsvogel heb ik nog niet gezien. Bijzonder.
Mooie serie, vooral de derde foto vind ik erg mooi.
Hier wil het deze winter niet echt lukken met de vogels, ze bezoeken onze tuin maar mondjesmaat.
Gek is dat. Mijn moeder die normaal veel vogels in de tuin heeft, ziet ze nu ook amper. En andere jaren heb ik nauwelijks vogels in de tuin gezien, terwijl het deze winter een drukte van belang is.
Bijzonder dat hetzelfde fenomeen zich bij je moeder voordoet. Aan ons ligt het iig niet, er ligt en hangt voer genoeg. Intussen heeft het roodborstje zich wel een paar maal vluchtig laten zien. Maar even poseren was er nog niet bij.
Wat een prachtige foto’s van deze koperwieken. Geniet van de nieuwe situatie(s) en van de rustige drukte :-)
Dat is leuk gezegd, dank je wel!
Wat een fantastische foto’s van deze voor mij onbekende vogels.
Wat een juweeltjes heb je van deze vogel ‘geschoten’