In de verschillende stadia, van nimf tot imago. 6 Foto’s juni-juli 2018
De groene schildwants (Palomena prasina), ook wel groene stinkwants, stinkwants of groene wants genoemd, is een insect uit de onderorde wantsen en de familie schildwantsen (Pentatomidae).
De juvenielen van deze wants kennen een onvolledige gedaantewisseling. Ze zijn vleugelloos maar lijken al wat op de volwassen exemplaren. Vanuit het eitje hebben ze al direct twee antennes en zes pootjes, maar de lichaamsvorm is dan nog boller. Elke stap naar volwassenheid bestaat uit een vervelling.
Zijn naam dankt deze wants aan de overwegend groene kleur, alleen aan de achterzijde van het lijf zijn de vliesachtige vleugelpunten bruin, de onderzijde van het lichaam is meer bruinrood van kleur. (Maar vlak voor de winterslaap kleurt de wants van groen naar bruin om in het voorjaar weer de groene kleur te krijgen. Als hij groen zou blijven, valt hij teveel op in de scheuren van de bomen waarin de overwintering plaatsvindt.)
Hieronder staan de beelden van de verschillende stadia van deze wants. Van klein naar groter.
Click to enlarge – Klik om te vergroten
Het tweede deel van de naam, stinkwants, slaat op de stinkende stof die uit klieren aan de zijkant van het borststuk wordt afgescheiden als verdediging.
De groene wants is algemeen in grote delen van Europa en komt ook in België en Nederland algemeen voor.
Bron: Wikipedia
Palomena prasina – Groene stinkwants – Grüne Stinkwanze – Green shield bug – Punaise verte – Cimice verde – Grön bärfis – Grønn stinktege ☘️
_
Prachtige serie van deze wants welke ik nog niet voor de lens heb gehad.
Maar met deze serie moet ik hem beslist herkennen en ga dus op zoek ;-)
Je komt ‘m vast tegen.
mooie serie met een voorkeur voor foto 1 vanwege composite kleur en het laat mooi de verhoudingen zien het beestje in zijn omgeving zeg maar.
Eigenlijk een vrij simpel wantsje als je ze vergelijkt met andere kleurrijke soorten maar wel weer haarzuiver op beeld gezet
De allerkleinste versie is toch wel de mooiste wat mij betreft maar dat geldt voor veel wantsen. Geloof dat ik dat al eens eerder gezegd heb :-)
Wat leuk en wat hebt je dit weer mooi gedaan, Dianne!
Lieve groetjes, Anna 🤗
Ik zie ze hier vaak kruipen op de frambozen!
Daar vallen ze wel op :-)
Pingback: Rondje wantsen in en om de tuin | Blomsterphoto
Pingback: Rondje wantsen in en om de tuin (2) | Blomsterphoto