Oren ( Ledra aurita)

Na een dag van binnenblijven vanwege de extreme hitte, kwam de ontlading via een heftig onweer. Een oorverdovende klap en een geluid alsof er iets van glas ontplofte en door de woonkamer vloog. Na inspectie bleek er niets aan de hand tot we ontdekten dat het internetmodem was gestorven. Wat we ook probeerden, hij ging niet meer aan! Dus ook geen televisie, oh, de serie op Canvas die we op zaterdag volgen, oh, geen Netflix voor mij op de bank met chocoladekoekjes en die koekjes zijn niks zonder Netflix. En geen telefoon. Gelukkig was er nog het mobiele telefoontje om te bellen naar de provider: maandag of dinsdag nieuw modem, want weekend. Oké, wat zijn we afhankelijk geworden! En oké, die koekjes smaakten best bij een dvd. Máár verrassing: vanochtend met de post een nieuw modem. Dat is nog eens service! Vanavond Canvas! En vandaag een blog. Over oren.

 • Oorcicade Ledra aurita
 • Hij komt algemeen voor, maar je ziet hem weinig omdat hij hogerop leeft, namelijk in bomen tussen korstmos op voornamelijk (zomer) eiken.

  Ik heb deze cicade tot voor kort nooit gezien en ik wist niet wat ik zag met die oorvormige uitsteeksels en dat platte bekje. Ik zag wel meteen dat het een cicade was, dat helpt wel met het vinden van de naam. In Frankrijk wordt hij de grote duivel genoemd, le grand diable.

  De oorcicade is de enige in zijn soort (van de subfamilie Ledrinae) die in Europa leeft en is aanzienlijk groter, namelijk tot 18 mm lang.
  Gevonden op de klimop bij mijn dochter in de tuin.

  ☘️

  _

  24 reacties op ‘Oren ( Ledra aurita)

  1. Dat beestje kan niet beter passen bij je log, een knal, niet mooi die overlast 😀. Het lijkt wel ontstaan uit de oerknal.
   Serie op Canvas ooit gezien op Netflix, geen Netflix meer dus geen TV op zaterdag en dat zonder panne. Maar leuk dat je zo’n geweldige service kreeg en dan nog onverwacht!

  2. Zo, dat is weer eens iets heel markants wat je hier laat zien. Mij helemaal niet bekend.
   Als hij tussen korstmos leeft ook moeilijk te zien want dan gaat hij in het geheel op qua kleuren. Die hoop ik ook eens te treffen. Ondertussen heb jij er wel heel prachtige foto’s van geschoten.

  3. Ik wist niet van het bestaan af wat een leuk diertje om te zien.
   Internetprobleem doet mij niet zo veel maar mijn Netflix moeten ze afblijven, oeps zonder internet wekt ook dat niet😢
   Gelukkig heb ik ook het alternatief van DVD kijken.

  4. Nu het weer hoogzomer is in Spanje hoor ik de cicades weer uitbundig “zingen”… op grond van de frequentie van het ratelen kun je de temperatuur zelf bepalen: zo duidelijk is het verband tussen warmte en de herrie die ze maken. dat ik het niet irritant vindt heeft denk ik te maken met het feit dat ik het onbewust associeer met de warme zomerdagen in Nederland uit mijn jeugd. Ik heb me er nog weer eens in verdiept en op internet vond ik een interessant artikel in “CostaBlancavoorjou”
   De mannetjes raken zo uitgeput van de seks dat ze daarna het loodje leggen…. Dat noem ik dan geen “Petite Mord” meer!
   https://costablancavoorjou.com/cicades/

   • Je reactie zat in de spam, Heere. Vanwege de link. Zag het gisteren, geloof ik, pas en heb hem uit de spam gevist. Ik ga het later op de avond aanklikken en mij erin verdiepen.
    Hier zat een zangcicade onder het raam. Ik hou van het zingen in warme zomers. Die herrie vind ik best rustgevend :-)

  5. Wat een ontzettend gaaf beestje! En dat gewoon in Nederland? Ik kan me door zijn schutkleur en uiterlijk goed voorstellen dat je ze niet ziet, maar ik ga wel beter opletten ;-)
   Groet, Dick

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.